خسارت ناشی از خاموشی سراسری سیستم جی پی اس در جهان چقدر خواهد بود؟

خسارت ناشی از خاموشی سراسری سیستم جی پی اس در جهان چقدر خواهد بود؟ به گزارش آنی تل شاید باور كردنش سخت باشد ولی كارشناسان می گویند قطعی سراسری یك سیستم خدماتی نوظهور نظیر GPS، هزینه ای بالغ بر یك میلیارد دلار در هر روز به اقتصاد جهان تحمیل خواهد نمود.


زومیت نوشت: ایده ی سیستم موقعیت یابی جهانی یا به اختصار GPS از سال ۱۹۹۵ به صورت عملیاتی درآمد و از آن زمان به شكل وسیعی در ایالات متحده و سایر نقاط جهان توسعه یافت. مفهوم موقعیت یابی برپایه اطلاعات ماهواره ای به اندازه ای مفید و كارآمد بود كه طولی نكشید سایر قدرت های جهانی شامل چین، روسیه، اتحادیه ی اروپا، هند و ژاپن هم آغاز به راه اندازی سیستم های جهانی و محلی مختص به خویش را كردند. اخیرا مطالعه ی جامعی باهدف برآورد ارزش واقعی فناوری جی پی اس در اقتصاد آمریكا انجام شده است و این مورد جذاب بررسی شده كه عواقب احتمالی بروز یك خاموشی ۳۰ روزه ی در این فناوری چه خواهد بود (صرف نظر از اینكه علت آن یك رویداد جوی-فضایی باشد یا یك اقدام خرابكارانه ازسوی یك دولت متخاصم). این مطالعه ازسوی مؤسسه ی تحقیقاتی RTI International و با حمایت مالی مؤسسات استاندارد و فناوری دولت ایالات متحده انجام گرفته است. اثرات اقتصادی بعنوان بخشی از این تحلیل، پژوهشگران با بیشتر از ۲۰۰ متخصص در ارتباط با كاربرد فناوری GPS در حوزه ی خدمات گوناگون صحبت كردند. این خدمات بازه ی متنوعی را از كشاورزی و حفاری سكوهای نفتی گرفته تا خدمات موقعیت یابی برای جابجایی مسافران و حمل كالا شامل می شد. همینطور مطالعه ی مورد اشاره بررسی بازه ی زمانی گسترده ای از زمان پیدایش شكل تجاری GPS در سال ۱۹۸۴ تا سال ۲۰۱۷ را پوشش داد.
پژوهشگران دریافتند كه حجم منافع اقتصادی ناشی از فناوری GPS در طول این بازه ی زمانی به عدد خیره كننده ی ۱.۴ تریلیون دلار می رسد. بزرگ ترین بخش این درآمدزایی ها متعلق به بخش «ارتباطات از طریق دور» شامل بهینه سازی قابلیت اطمینان و بهره برداری از پهنای باند در شبكه های بی سیم بوده كه مبلغ آن به ۶۸۵.۹ میلیارد دلار می رسد. تله ماتیك (افزایش بازدهی، كاهش هزینه و منافع زیست محیطی حوزه ی ناوبری خودروها) هم با درآمدزایی ۳۲۵ میلیارد دلاری در رتبه ی دوم این لیست جای می گیرد. بعد از آن، رتبه ی سوم متعلق به خدمات مكان محور گوشیهای هوشمند است كه توانسته ۲۱۵ میلیارد دلار درآمد ایجاد كند. ۹۰ درصد از منافع اقتصادی فناوری GPS تنها در خلال سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷ حاصل شده است ارزش فناوری GPS برای اقتصاد كشورهایی نظیر ایالات متحده رو به رشد است. برپایه این مطالعه، ۹۰ درصد از این منافع اقتصادی در خلال سال های بعد از ۲۰۱۰ حاصل شده است كه تنها ۲۰ درصد از كل بازه ی زمانی مطالعاتی را تشكیل می دهد. گزارش می گوید بخش هایی از اقتصاد هم وجود دارند كه هنوز در مراحل ابتدایی درك ارزش این فناوری قرار گرفته اند و در حال شناسایی كاربران بالقوه این سرویس در كسب وكار خود هستند. همین امر خبر از قابلیت بالای این فناوری برای رشد بیشتر در آینده را می دهد. عواقب قطعی GPS گزارش پیشبینی می كند درصورت بروز یك رخداد كه منجربه قطع گسترده ی این سرویس در جهان شود، هزینه های سرانگشتی ناشی از آن به یك میلیارد دلار در روز خواهد رسید. حجم این خسارت در ماه های آوریل و مه كه كشاورزان وابستگی بیشتری به این فناوری برای كشت در مزارع خود دارند، امكان دارد به مقادیر بالاتری هم برسد. برای برآورد اثرات یك خاموشی در سرویس GPS، تلاش شد متغیرهای گوناگونی زیر نظر گرفته شود. یكی از این متغیرها، زمان بندی دقت (precision timing) است كه نقشی اساسی در عملكرد چندین سرویس بی سیم نظیر همگام سازی ترافیك میان اپراتورهای شبكه، جابجایی سرویس میان ایستگاه ها و مدیریت پرداخت دارد. بعلاوه، مقادیر بالاتری از زمان بندی دقت، امكان دستیابی به پهنای باند بالاتر و درنتیجه پوشش تعداد دستگاه های بیشتر را هم فراهم خواهد نمود. برای مثال، استفاده از فناوری 4G LTE بدون كمك GPS امری غیر ممكن بود. درصورت بروز یك قطعی سراسری، اثرات این اتفاق در دو روز اول بسیار اندك خواهد بود؛ اما پس از آن، كیفیت شبكه ی بی سیم به صورت محسوسی افت خواهد نمود. گزارش می گوید بعد از ۳۰ روز، عملكرد این سیستم به مقداری بین ۰ تا ۶۰ درصد سطح عملكرد عادی آن خواهد رسید. بااین حال، خطوط تلفن ثابت تغییر چندانی به خود نخواهند دید.
مطالعه اخیر، رشد ارزش اقتصادی فناوری GPS را به خوبی نشان داده است در متن این مطالعه آمده است: فناوری GPS طی برهه ی زمانی مهمی در بخش ارتباطات ظاهر شد و نقش مهمی در دیجیتال سازی زیرساخت های ارتباطی و پیشرفت فناوری بی سیم داشت. فناوری بی سیم ضمن تكامل خود، وابستگی بیشتری به زمان بندی دقت پیدا خواهد نمود و این به معنای وابستگی بیشتر به GPS خواهد بود. چندین و چند جریان فناوری از خودرو های خودران گرفته تا اینترنت اشیا در سال های آینده مرزهای فناوری بی سیم را به كلی جابه جا خواهند كرد. این مطالعه ضرورت مطالبه ی عمومی برای افزایش امنیت سیستم GPS را نشان داده است. الان نیروی هوایی ایالات متحده مسئول به روزرسانی ناوگان جدید تجهیزات ماهواره ای GPS III در این كشور است. گفتنی است نخستین سری از این ماهواره ها با دقت سه برابری نسبت به نسل قبل و قابلیت ضدپارازیت توسط موشك فالكون ۹ شركت اسپیس ایكس (SpaceX) در دسامبر سال ۲۰۱۸ وارد مدار شد. 2121

1398/04/07
14:07:44
5.0 / 5
4336
تگهای خبر: اپراتور , اثر , ارتباطات , استاندارد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی تل در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
anitel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی تل محفوظ است (1395-1403)

آنی تل


فناوری اطلاعات و ارتباطات