باید و نبایدهای رمزارز ملی

باید و نبایدهای رمزارز ملی به گزارش آنی تل بانک مرکزی ایران در حالی از طریق اندازی فاز آزمایشی رمزپول بانک مرکزی ایران با عنوان «رمزریال» خبر می دهد که برخی کارشناسان حوزه فناوری معتقدند دیجیتالی کردن ریال، با ارزش و پشتوانه فعلی، بی مفهوم است چونکه با گذشت سال ها از مطرح شدن مبحث رمزارزها در ایران، این حوزه هنوز مقررات گذاری نشده و بلاتکلیف مانده است.


به گزارش آنی تل به نقل از ایسنا، ارز دیجیتال یا Cryptocurrency یک فرم از پول الکترونیکی است که از یک فناوری غیرمتمرکز استفاده می نمایند که به کاربران امکان پرداخت امن و ذخیره پول را بدون احتیاج به ثبت نام یا استفاده از بانکها و سازمان های واسطه می دهند. زمانی که صحبت از ارزهای دیجیتال در کشور ما هم داغ شد، مسئولان حوزه ارتباطات، از پیاده سازی آزمایشی اولین ارز دیجیتالی کشور توسط پست بانک و عرضه به سیستم بانکی برای تأیید خبر دادند.
با این حال، کارشناسان حوزه بانکداری الکترونیک معتقدند اولا رمزارز بومی فارغ از اینکه چه ماهیتی داشته باشد، عبارت غلطی است، چونکه ارز یعنی واحد پولی خارجی، ازاین رو وقتی کلمه ی بومی به آن اضافه شود، عبارت را گرفتار اشتباه می کند. اما اینکه بخواهند پول ریال را به صورت توکن هایی تولید کرده و در اختیار مردم قرار دهند که معامله روزانه انجام دهند، ذاتاً کار بدی نیست. مثل اینکه در کیف پول نرم افزاری موبایل، ۱۰۰ هزار واحد ریالی باشد که بتوان از آن بهره برد.
پول مجازی بومی، خدمت نوینی نیست
از طرفی، به اعتقاد این کارشناسان، جنبه فناورانه پول مجازی بومی آنقدر جذاب نیست که خدمت نوینی باشد، درواقع اگر ما توکنی در اختیار مردم قرار دهیم که هر توکن معادل یک ریال است، نه پایین و نه بالا می رود و دیگر ارزی نیست، بلکه همان پول ریالی به صورت الکترونیکی است که جذابیت فناوری و سرمایه گذاری ندارد. ازاین رو پول مجازی داخلی پایه ریال بر بستر بلاک چین به خاطر سهولت انتقال بین مردم، نه جایگاهی از نظر فناوری دارد و نه جایگاهی از نظر ارزش سرمایه گذاری دارد و از آن استقبال نمی گردد.
علیرغم این اخیرا، از جانب بانک مرکزی، اینطور عنوان شده که توان بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز افزایش پیدا کرده است و رمزارز ملی در آینده نزدیک به صورت آزمایشی راه اندازی خواهد شد. البته بعد از آن سید ابوطالب نجفی - مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک- اعلام نمود که در بانک مرکزی هم سندی در مورد رمزپول تدوین شده و به نظر می آید این پروژه سال آینده به بلوغ می رسد. البته او تصریح کرد که مسئله پروژه رمزپول فقط تبدیل ریال به فرم دیجیتال نیست بلکه باید ابعاد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و ریسک ها را هم درنظر بگیریم که این مسئله نیازمند مطالعات سنگین است.
فاز آزمایشی رمزپول بانک مرکزی بزودی راه اندازی می شود
همینطور مهران محرمیان - معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی، روز گذشته در حاشیه هفتمین همایش مالی اسلامی، درباره ارزهای دیجیتالی اظهار نمود: رمزارز پدیده ای است که مرزشناس نیست، اما فرض بر این است کسی که در خارج از کشور می خواهد برای واردات از رمزارزهای استخراج شده داخل کشور استفاده نماید، منعی ندارد و مصوبه هیئت وزیران را هم دارد. بانکهای مرکزی برای حل تناقض بین تمرکززدایی که در ذات رمزارزهاست و از سوی دیگر در بحث حاکمیت پولی کشورها، راهکار رمز پول ملی کشورهای مختلف را مطرح نمودند که بیشتر بانکهای مرکزی دنیا درحال بررسی این مورد هستند.
وی همینطور درباره پروژه ارز دیجیتال ملی ایران، با نام «رمزریال» توضیح داد: در بانک مرکزی ایران این مورد از چند سال پیش مد نظر قرار گرفته و امور فنی آن هم انجام شده و خوشبختانه مقررات آن در شورای پول و اعتبار هم به تصویب رسیده است. در نتیجه بزودی شاهد اجرایی شدن فاز آزمایشی رمزپول بانک مرکزی جمهوری اسلامی بعنوان «رمزریال» خواهیم بود. استفاده رمزریال برای عموم مردم خواهد بود و کارکرد آن مانند اسکناس است؛ اما در فضای دیجیتال منتشر خواهد شد.
علیرغم این به نظر می آید برخی کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات، چندان نگاه مثبتی به پروژه رمزارز بومی ندارند و می گویند پنج سال است که فعالان بخش خصوصی درخواست داده اند در این عرصه مقررات گذاری شود و هنوز این حوزه بلاتکلیف مانده است.
ریال دیجیتالی همین حالا هم در کیف پول افراد وجود دارد
رضا قربانی - رئیس کمیسیون فین تک سازمان نظام صنفی کامپیوتری استان تهران- در پاسخ به این پرسش که آیا رمزارز ملی می تواند منجر به توسعه فرهنگ حداقلی در حوزه رمزارز شود یا خیر، اظهار داشت: رمزارز ملی هیچ تاثیری در توسعه فرهنگ کریپتو نخواهد داشت. ما هر فعالیتی را که شروع می نماییم نخستین سوال این است که چرا قصد انجام آنرا داریم؟ آنها در پاسخ می گویند که قصد ایجاد ریال دیجیتالی دارند و این در شرایطی است که ریال دیجیتالی همین هم اکنون در کیف پول ها و کارت های بانکی افراد وجود دارد. این ریال مقرر است چه تفاوتی داشته باشد؟
وی همینطور ضمن اشاره به این که در دنیا پشت ارزهای دیجیتال طلا، فلزات گرانبها، دلار یا ارزهای پرارزش است، با اشاره به اینکه دیجیتال کردن ریال چه سودی دارد؟ این کار را شوآف دانسته و می گوید معلوم نیست چه مسئله ای را مقرر است حل کند.



1400/10/29
10:04:53
5.0 / 5
528
تگهای خبر: ارتباطات , اطلاعات , الكترونیك , پروژه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی تل در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
anitel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی تل محفوظ است (1395-1403)

آنی تل


فناوری اطلاعات و ارتباطات