فیلترینگ سد راه یکی از فعال ترین کاربران جهان ایران دومین کشور جهان از نظر تعداد اینفلوئنسرها
به گزارش آنی تل، گزارش سالانه دیتاک ۱۴۰۳ تصویری جامع از وضعیت اینترنت، رفتار کاربران، و بازار اینفلوئنسر مارکتینگ در ایران ارائه می کند و از اینترنت ارزان اما بی کیفیت، سهم بالای کاربران در تولید محتوا و سلطه اینستاگرام بر شبکه های اجتماعی می گوید. این گزارش همینطور بر ضرورت تحلیل داده محور در تصمیم های بازاریابی و محتوایی تاکید دارد.
نگار علی- گزارش تازه «دیتاک» که بعنوان یکی از جامع ترین مطالعات در حوزه فضای مجازی ایران شناخته می شود، تصویری کم سابقه و داده محور از وضعیت شبکه های اجتماعی و اینترنت در کشور در سال ۱۴۰۳ عرضه کرده است. این گزارش که بر پایه تحلیل بیشتر از ۲.۵ میلیارد داده تولیدی در شبکه های اجتماعی و آنلاین ایران تدوین شده، روندهای کلیدی و چالش های مهم را در چهار محور اصلی بررسی می کند: کیفیت اینترنت، رفتار کاربران، جایگاه اینفلوئنسرها و راهبردهای بازاریابی محتوایی.
اینترنت ارزان اما بی کیفیت در فصل نخست این گزارش با عنوان «شبکه های اجتماعی در یک نگاه»، وضعیت اینترنت در ایران به روشنی نقد شده است. باآنکه هزینه اینترنت برای کاربر ایرانی نسبت به کشورهای منطقه پایین تر است، اما کیفیت آن هم در سطحی بسیار نازل قرار دارد. ایران در شاخص زیرساخت اینترنت در سال ۲۰۲۴، با سقوط ۱۴ پله ای به رتبه ۷۲ از میان ۱۲۱ کشور رسیده و حتی بعد از کشورهایی چون مغولستان و پاکستان قرار گرفته است.
این وضعیت نگران کننده، موجی از توجه به اینترنت ماهواره ای را به دنبال داشته و حتی برخی کسب و کارها را به استفاده از راهکارهای جایگزین سوق داده است.
کاربران ایرانی، خستگی ناپذیر در تولید محتوا گزارش دیتاک نشان داده است که کاربران ایرانی از فعال ترین تولیدکنندگان محتوا در جهان هستند؛ به صورتی که با هر ضربان قلب، حدود ۷۰ محتوای جدید در شبکه های اجتماعی منتشر می شود. سه شنبه ها شلوغ ترین روز هفته برای فعالیت کاربران است و پلت فرم هایی نظیر اینستاگرام (۲۰: ۰۰)، تلگرام (۱۱: ۰۰ و ۲۱: ۰۰) و توییتر (۲۳: ۰۰) دارای الگوهای زمانی متفاوتی برای اوج انتشار محتوا هستند.
ترندهای محتوایی هم تحولات مهمی را تجربه کرده اند؛ در حالیکه در سالهای گذشته «ارز دیجیتال» صدرنشین بی رقیب بود، در سال ۱۴۰۳، «هوش مصنوعی» با ۲۵٪ اختلاف، در جایگاهی نزدیک قرار گرفته و خویش را بعنوان ترندی پایدار معرفی کرده است.
نقش بی رقیب اینستاگرام و چالش پلت فرم های داخلی اینستاگرام با بیشتر از ۳۳ میلیون کاربر فعال، همچنان پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در ایران است. تلگرام با ۲۶ میلیون و واتس اپ با ۲۲ میلیون کاربر فعال در رتبه های بعدی قرار دارند. در مقابل، پلت فرم های داخلی مانند روبیکا و ایتا علیرغم آمار بالای ثبت نام، درگیر ریزش کاربران شده اند. گزارش دیتاک نشان داده است که بعد از رفع فیلتر واتس اپ، بازدید روبیکا و ایتا بیشتر از ۵۰ درصد افت کرده، در حالیکه تلگرام بدون تغییر باقیمانده است. این آمار اخطار مهمی برای کسب وکارهایی است که صرفا روی پلت فرم های داخلی تمرکز دارند.
ایران، چهارمین کشور جهان از نظر تعداد اینفلوئنسرها داده های فصل سوم گزارش با عنوان «ارتباطات و بازاریابی در شبکه های اجتماعی»، جایگاه ویژه ایران در حوزه اینفلوئنسر مارکتینگ را برجسته می کند. با سهم ۵٪ از مجموع اینفلوئنسرهای جهانی، ایران بعد از آمریکا، هند و برزیل در رتبه چهارم قرار دارد.
در مقایسه جمعیت شاغل، ایران با ۱.۹۳٪ بلاگر یا اینفلوئنسر در بین نیروی کار، دومین کشور جهان است؛ آماری که بیشتر از پیش بر اثرگذاری فرهنگی این قشر در جامعه ایران تاکید دارد.
هرم تیٔرهای اینفلوئنسرها در ایران هم نکات جالبی دربردارد: ۷۲٪ اینفلوئنسرها در تیٔر نانو (کمتر از ۱۰ هزار دنبال کننده) قرار دارند و تنها ۰.۴٪ در دسته مگا اینفلوئنسر جای می گیرند.
آگاهی از برند؛ کیفیت کمپین مهم تر از تعداد محتوا یکی از مهم ترین یافته های گزارش، رد این تصور است که «هرچه تولید محتوا بیشتر باشد، آگاهی از برند هم افزایش می یابد». در برندهای نوپا، افزایش تولید محتوا می تواند منجر به رشد شناخت برند شود؛ اما برای برندهای بالغ، کیفیت کمپین و نحوه تعامل با مخاطب مهم تر از حجم محتوای انتشار یافته است. به بیان ساده تر، تمرکز بر مخاطبان فعال و نه صرفا تعداد فالوئر، می تواند شاخص موفقیت برند را به درستی نمایان کند.
پلتفرم محوری به جای پلت فرم زدگی گزارش سالانه دیتاک با تاکید بر «فرهنگ داده محور» به فعالان کسب و کار، بازاریابان، روزنامه نگاران و سیاست گذاران اخطار می دهد که در دنیای امروز، تصمیم گیری بدون تحلیل داده ها می تواند هزینه های گزافی بهمراه داشته باشد. از انتخاب زمان انتشار محتوا گرفته تا چینش سبد اینفلوئنسرها، از انتخاب پلت فرم مناسب گرفته تا تنظیم بودجه تبلیغاتی، هر تصمیم نیازمند توجه دقیق به الگوهای رفتاری کاربران و داده های واقعی است.
در نهایت، ایران با وجود همه محدودیت ها، یکی از فعال ترین کشورهای جهان در فضای مجازی باقیمانده است؛ اما کیفیت پایین اینترنت و محدودیت دسترسی به پلت فرم های جهانی، همچنان بزرگ ترین تهدید برای رشد این اکوسیستم پویاست.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی تل در مورد این مطلب